Sunnuntai-illan tulipallo näkyi laajalti Suomessa ja Ruotsissa

Pohjanlahden yllä lensi sunnuntaina kello 21.23 näyttävä tulipallo. Ilmiöstä on saapunut Taivaanvahtiin jo yli 200 havaintoa poikkeuksellisen laajalta alueelta.

Maanantai-aamuun mennessä vastaanotetuista raporteista pohjoisin on Käsivarren läheltä Norjan puolelta ja eteläisin Ruotsin Helsingborgista.

Ruotsalaisten havaintojen suurehko määrä kertoo paitsi tulipallon sijainnista Pohjanlahdella myös siitä, että ruotsalaiset käyttäjät ovat löytäneet Ursan Taivaanvahdin ruotsinkielisen käyttöliittymän. 

"Kuin kirkkaan vihreävalkoinen pallo, jolla on kirkas häntä, kuin jälkipoltin. Suuri nopeus!", kertoo tulipallon Ruotsin Östersundista nähnyt Annika Engvall.

Tulipallon putoamisalue sijoittunee karkeasti arvioituna Ruotsin rannikon tuntumaan Vaasasta länteen.  

Suomesta havaintoja on tullut tasaisesti maamme länsipuoliskolta Raaseporista Sodankylään asti. 

"Iso kirkas valopallo, joka laskeutui liikkuessaan koko ajan alas päin. Muuttui vihertäväksi alkaen jättää myös vihertävää vanaa", raportoi ilmiön Tervajoelta nähnyt havaitsija.

"Toisen kerroksen ikkunasta näin, kun kirkas valkoinen tai hieman vihreään muutaman sekunnin kuluessa muuttuva valopallo liikkui ehkä noin 5 sekuntia näkökentässäni", kuvailee havaitsija Raahesta.

Kestoa tulipallolla oli ainakin viiden sekunnin verran. Tulipallon lentorataa ei tunneta vielä kovin tarkasti. Siksi siitä kaivataan lisää havaintoja Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään.

Taivaanvahdin havainnot sunnuntain tulipallosta