Stratosfääripallot tutkivat auringonpimennyksen vaikutuksia yläilmakehään

Yhdysvaltojen yli 8. huhtikuuta kulkenut täydellinen auringonpimennys keräsi pimennysvyöhykkeelle myös tutkijoita. He raportoivat nyt tuloksiaan stratosfääripallon mittauksista.

Montanan osavaltionyliopiston tutkimuksessa raportoidaan ensimmäisistä varmennetuista ilmakehän painovoima-aalloista, jotka pimennys aiheutti. Ilmakehässä etenevät painovoima-aallot ovat eri ilmiö kuin yleisen suhteellisuusteorian kuvaamat painovoima-aallot.

Dataa kerättiin yhteensä 19 pallotiimin voimin. Suurin osa datasta on vielä analysoimatta.

"Odotimme massiivista viilentymistä pimennyksen aikana. Niin tapahtuikin, ja ilmakehään ilmaantui matalapaine", selittää Mike Walach Montanan osavaltionyliopistosta.

Viilentymisestä johtunut matalapaine sai alkujaan 25,9 kilometrin korkeudessa olleen pallon vajoamaan 19,8 kilometriin täydellisen vaiheen aikana. Vajoama oli noin kaksinkertainen verrattuna aiemman rengasmaisen auringonpimennyksen aikana mitattuun.

Palloprojektin esittelyä ja esittelyvideoita pääsee katsomaan tästä. Alustavat tiedetulokset näyttävät, miten ilmakehän eri kerrosten lämpötilat vaihtelivat pimennyksen edetessä. Samassa linkissä on myös 360 asteen videoita useilta pallolaitteistoilta.

Oheinen video esittelee näkymiä Alabaman yliopiston pallon kyydistä. 360 asteen kamera mahdollistaa kuvakulman kääntelyn. Aikajanaan on merkitty pimennyksen vaiheet. Erityisen mielenkiintoinen on täysvarjon pyöreän alueen saapuminen hieman ennen täydellistä vaihetta.

Aiheesta lisää Montanan osavaltionyliopisto (englanniksi)