Stella Arctit EU-hankkeen vetäjälle, haloilmiön ja meteoriitin löytäjille

Ursa on myöntänyt ansiokkaasta tähtiharrastuksesta vuotuiset Stella Arcti -palkinnot. Palkinnot saivat naantalilainen Mika Aarnio, tamperelainen Jari Luomanen ja venäläinen Nikolai Kruglikov.

Mika Aarnio on konkaritähtiharrastaja, joka on pitkään edistänyt Turun Ursan toimintaa sekä toisena projektipäälliköistä myös EU-rahoitettua Kevolan tähtitornin uudistushanketta, joka valmistui nyt vuodenvaihteessa.

Jari Luomanen on kansainvälisesti arvostettu ilmakehän ilmiöiden havaitsija ja valokuvaaja. Vuoden 2012 helmikuussa hän löysi uuden haloilmiön. Kyse on niin kutsutuista pinta-aurinkokaarista eli toiselta nimeltään Luomasen kaarista.

Venäläinen tähtiharrastaja Nikolai Kruglikov löysi viime vuonna Kuolan niemimaan Annaman meteoriitin ensimmäisen kappaleen.

Putoamisalueen oli paikallistanut Ursan tulipallotyöryhmä, joka oli myös organisoimassa etsintäretkeä. Kuitenkin ilman Kruglikovin onnistumista maastossa suomalaisten tulipalloselvitysten kautta aikojen ensimmäinen meteoriitti olisi yhä löytymättä. 

Stella Arcti -palkintojen jako huipensi tähtiharrastajien superviikon, johon mahtui vuosikymmenen voimakkain revontulimyrsky, kirkas tulipallo sekä koko maan alueella näkynyt osittainen auringonpimennys.

"Pää on pyörällä", Jari Luomanen myöntää. "Erittäin pilvisen talven jälkeen tämä tuntuu aivan huumaavalta."

Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta annettavaa tunnustusta, Stella Arcti -palkintoa, on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkinnot jaettiin tänä vuonna Mikkelissä Tähtipäivien yhteydessä.  

Aiheesta lisää Ursa