SAR-kaari kruunasi viime yön huippuluokan revontulinäytelmän

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä koko Suomen alueella nähtiin poikkeuksellisen voimakas revontulinäytelmä. Vähintään 14 kuvaajaa onnistui tallentamaan myös himmeän punaisena hehkuneen SAR-kaaren.

SAR- eli vakaa punainen revontulikaari (Stable Auroral Red arc ) on himmeä ja tyypillisesti reunoiltaan epämääräinen punertava nauha. Tämä epätavallinen kaari voi parhaimmillaan ulottua koko taivaan yli itä-länsisuunnassa. 

Ilmiö on kuitenkin hyvin himmeä ja näkyy käytännössä valokuvissa. Vakaa punainen revontulikaari voi nimensä mukaisesti pysytellä pitkiä aikoja paikallaan, jopa koko yön läpi. Se syntyy, kun happiatomit säteilevät kuumilta elektroneilta yläilmakehässä saamaansa energiaa. 

Ensimmäisenä SAR-kaaresta Taivaanvahtiin raportoivat Harri Kiiskinen Jyväskylästä, Markku Siljama Mäntyharjulta, Erkki Antikainen Tuusniemeltä ja Karri Pasanen Kontiolahdelta. Pasasen kuvassa kaari muodostaa kauniin holvin.

Vakaa punainen revontulikaari erottuu myös Arto Oksasen julkaisemalla Jyväskylän Siriuksen Hankasalmen observatorion videolla.

Useat harrastajat onnistuivat taltioimaan myös näyttäviä spiraalimaisia revontulimuotoja, kuten esimerkiksi Jarmo Leskinen Kempeleeltä.

Taivaanvahtiin oli iltapäivään mennessä tullut runsaat sata havaintoa viime yön revontulista ja uusia raportteja tuli jatkuvalla syötöllä. Havaintopalvelun kartalla näytelmän havainnot ulottuvat aivan maamme etelärannikolta Lappiin asti.

Kuvalliset havainnot Ursan Taivaanvahdissa

Jätä oma revontuliraportti Taivaanvahtiin