Ruotsin oikeus päätti - meteoriitti kuuluu löytäjille, ei maanomistajalle

Ruotsalaiset ovat taistelleet käräjäoikeudessa meteoriitin omistuksesta. Annetulla päätöksellä voi olla esimerkin kautta vaikutusta myös Suomessa.

Noin kaksi vuotta sitten Ruotsissa ja sen naapurimaissa havaittiin taivaalla lentänyt tulipallo. Avaruuskiven lentoradan selvityksiin osallistui myös Ursan tulipallotyöryhmä. 

Mallinnuksen päätyttyä tukholmalaiset geologit Anders Zetterqvist ja Andreas Forsberg tekivät etsintöjä arvioidulla putoamisalueella.

Lopulta metsästä paljastui neljätoistakiloinen rautameteoriitti. Koska kappaleen aurinkokuntarata oli kamerahavainnoilla selvitetty, sen tieteellinen arvo oli erityisen suuri. Geologit halusivat kappaleen tutkittavaksi. 

Näin suuren ja hyväkuntoisen pudokkaan tapauksessa avaruuskivellä on myös tuntuva rahallinen arvo.  

Löydön julkistamisen jälkeen syntyi kiista. Kuka avaruudesta saapuneen murikan oikeastaan omistaa – maanomistaja vai meteoriitin löytäjät? Aivan kuten Suomessa myös Ruotsissa uupuu laki meteoriiteista.  

Oikeudenkäynti alkoi marraskuussa Uppsalan käräjäoikeudessa, ja viime tiistaina siitä saatiin päätös.

Käräjäoikeuden mukaan meteoriitti ei välittömästi putoamisen myötä tule osaksi maanomistajan kiinteistöä. Tästä syystä käräjäoikeus katsoi, että omistusoikeuden tulisi kuulua löytäjille. Oikeuden mukaan tämä pätee riippumatta siitä, mikä on kunkin avaruuskiven rahallinen arvo.

Jokamiehen oikeus sallii Ruotsissakin maastossa liikkumisen. Tämä osaltaan mahdollistaa hiljattain pudonneiden meteoriittien etsinnät.  

Ruotsin käräjäoikeuden päätös on mielenkiintoinen. Koska Suomen ja Ruotsin juridinen tilanne on ollut varsin samanlainen, Ruotsin päätös voi toimia jonkinlaisena esimerkkinä, jos ja kun tilanne tulee akuutiksi kotimaassa.

Asia ei kuitenkaan välttämättä ole länsinaapurissa loppuunkäsitelty. Maanomistaja Johan Benzelstierna von Engeström on kertonut valittavansa tuomiosta.