Ruotsin maanantai-illan tulipallo näkyi Suomen taivaalla

Lähellä horisonttia näkynyt tulipallo herätti huomiota Etelä- ja Keski-Suomessa maanantai-iltana. Alustavan arvion mukaan tulipallo lensi Etelä-Ruotsin suunnalla.

"Todella kirkas valopallo, jossa perässä oli tulihäntä, valaisi noin kolmen sekunnin ajan ja tipahti puiden taakse", kertoo ilmiön auton ratista Toholammella nähnyt Susanne Klemola. "...todella hieno näky."

"Yhtäkkiä taivas välähti todella voimakkaasti, muistaakseni parikin kertaa, kuin muuntaja olisi lähellä lyönyt valokaaren", kuvailee ilmiön Tampereelta havainnut.

Ruotsissa tulipallo nähtiin laajalla alueella ja myös Aftonbladet uutisoi siitä sivuillaan. Aftonbladet julkaisi ilmiöstä auton kolarikameran sekä valvontakameroiden taltioimia videoita.

Keski-Suomesta käsin nähtynä tulipallo oli hyvin matalalla horisontissa. Harri Kiiskinen raportoi Taivaanvahtiin Jyväskylän Siriuksen koko taivas -kameran kuvan ilmiöstä Hankasalmelta. 

Ilmiön aiheutti ilmakehään törmännyt avaruuden kivikappale eli meteoroidi. 

Toistaiseksi lennosta ei ole vielä tehty mallinnusta, jonka perusteella voisi arvioida paloiko kappale kokonaan ilmakehässä vai selvisikö siitä meteoriittiainesta maanpinnalle asti.

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään oli tiistaiaamuun mennessä jätetty valoilmiöstä lähes 40 havaintoraporttia, vaikka tulipallo oli kaukana Suomesta ja siksi matalalla horisontissa.

Voit raportoida oman havaintosi tulipallolomakkeella.