Revontulten mahdollisuus koholla - voimakas purkaus Auringosta maapallon suuntaan

[Päivitetty klo 11.01] Auringossa tapahtui hyvin voimakas flarepurkaus eilen illalla kello 20.46 Suomen aikaa. Ilmiöön liittyi koronan massapurkaus, josta lähti varautuneiden hiukkasten pilvi maapallon suuntaan.

Hiukkaspilven ennustetaan aiheuttavan perjantaina geomagneettisen myrskyn ja todennäköisesti myös revontulia.

Flarepurkaus oli voimakkuudeltaan X1,6 eli luokittelun korkeimmassa X-luokassa. Maasta katsoen purkauskohta sijaitsee melkein keskellä Aurinkoa, ja massapurkauksen hiukkaspilvi on tulossa suoraan kohti Maata.

Hiukkaspilvi erottuu SOHO-luotaimen kuvien animaatiossa. Siinä pilvi näyttää leviävän tasaisesti Auringon eri puolille, mutta todellisuudessa se suuntautuu meitä kohti.

Toissapäivänä tapahtuneen pienemmän massapurkauksen hiukkaspilvi oli jo tulossa maapallon suuntaan. Eilisen X-luokan purkauksen pilvi on huomattavasti nopeampi ja suurempi.

Pilven odotetaan osuvan Maan magneettikenttään perjantaina Suomen aikaa. Etenemisennuste löytyy NOAA:n sivuilta.

Parhaassa tapauksessa luvassa on näyttävä revontulimyrsky jonain lähiöistä ja jonkin verran revontuliaktiivisuutta viikonloppuna. Lupaavasta ennusteesta huolimatta ei voi olla varma, näkyykö Etelä-Suomenkin taivaalla revontulia ja mikä on ilmiön tarkka ajoitus.

Flarepurkaus Auringossa Nasan SDO-satelliitin kuvaamana eri aallonpituuksilla (video)