Revontuliennusteet näkee nyt uudesta suomalaispalvelusta

Ilmatieteen laitos on avannut uuden sivuston avaruussäätiedotuksille. Joka arkipäivä julkaistava ennuste sopii hyvin revontulien havainnoinnin suunnitteluun Lapin eteläpuolisessa Suomessa. Lapin alue on jätetty ennusteista pois, koska siellä revontulet ovat yleisiä kaikentyyppisissä avaruussäätilanteissa.

"Uusi palvelu on suunnattu ihan kaikelle kansalle", kuvailee ennusteformaatin kehittäjä Tiera Laitinen. "Vakituisina käyttäjäryhminä ovat mielessä olleet erityisesti revontuliharrastajat ja radioamatöörit. Tavoitteena on, että tiedotteet ovat silti ymmärrettäviä myös esimerkiksi perheelle, joka miettii, voisiko hiihtolomalla nähdä revontulia."

Ilmatieteen laitos aloitti vuodenvaihteessa avaruustutkijoiden päivystysjärjestelmän, jonka päätarkoitus on tuottaa varoituksia suurista avaruussäähäiriöistä viranomaiskäyttöön. Julkisen tiedotteen laatiminen onnistuu Laitisen mukaan siinä sivussa.

Ennusteen laatimisessa hyödynnetään kansainvälisiä lähteitä ja Ilmatieteen laitoksen omia magnetometrihavaintoja.

Auringon aktiivisuus vaihtelee keskimäärin 11-12 vuoden jaksoissa. Tällä hetkellä ollaan vielä pilkkujakson maksimiosassa.

"Auringon pilkkujakson suhteen näyttää siltä, että pilkkuluku on tosiaan kääntynyt laskuun", arvioi Laitinen. "Sen sijaan revontuliaktiivisuuden huippu koetaan Suomessa yleensä pari vuotta pilkkumaksimin jälkeen. Tämä johtuu koronan aukoista tulevista nopeista virtauksista, joita esiintyy eniten pilkkujakson laskevassa vaiheessa."

Viime päivinä revontulihavaintoja on tehty runsaasti eteläisessä Suomessa, koska sää on ollut selkeä laajoilla alueilla. Ursa kerää harrastajien havaintoja ja kuvia revontulista Taivaanvahti-havaintojärjestelmään.

Aiheesta lisää Ilmatieteen laitos