"Potentiaalinen klassikko" - Kirsi Lehdon teos vei Vuoden tiedekirja -palkinnon

75:n viime vuonna julkaistun tiedekirjan joukosta Vuoden tiedekirjaksi valikoitui Kirsi Lehdon Astrobiologia. Palkinnon luovuttivat Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto.

Teos on Ursan julkaisema. Kirsi Lehto on toiminut molekyylibiologian ja astrobiologian tutkijana sekä opettajana Turun yliopistossa.

"Ihminen on utelias tutkimusmatkailija. Olemme laji, joka haluaisi ymmärtää miten maailma toimii ja miksi se on sellainen kuin se on", Kirsi Lehto luonnehtii kirjansa alussa.

"Erityisesti haluaisimme ymmärtää oman olemassaolomme peruskysymyksiä: miksi, miten ja millaisissa olosuhteissa elämä on alkanut ja miten se on kehittynyt nykyisenlaiseksi."

Palkintolautakunta kertoo korostaneensa tänä vuonna aiheen ajankohtaisuutta ja sitä, mitä kannattaisi lukea juuri nyt. Raatiin kuuluivat professorit Tuomas Forsberg ja Minna Palmroth sekä emeritusprofessori Nils Erik Villstrand.

"Lehdon tärkeimpiä viestejä on, miten monimutkaisen ja vuorovaikuttavan kokonaisuuden maapallo tarjoaa elämälle ilmastollaan ja geofysiikallaan. Tätä kokonaisuutta ihmisen toiminta voi nyt horjuttaa. Kirja on potentiaalinen klassikko, ja se soveltuu monenlaiselle lukijalle aina lukiolaisesta elämänjanoisiin senioreihin", perustelee lautakunta valintaansa.

"Tieteelliset faktat soljuvat helppolukuisesti ja loogisen tarinan muodossa lukijan eteen muodostaen lopulta ihmetystä ja kunnioitusta herättävän lukuelämyksen. Suomalaisia hemmotellaan, sillä kovin montaa yhtä sujuvasti kirjoitettua ja kaunista kokonaisuutta astrobiologian alalta ei ole kansainvälisestikään ilmestynyt." 

Raadin mukaan kirjan luettuaan lukija jää ihmettelemään, miten uskomattoman paljon tutkijat ovat saaneet selville elämästä maapallolla.

Aiheesta lisää TSV