Kuvassa Muonionalustan rautameteoriittien julkistettuja löytöpaikkoja. Kaikkien löydettyjen rautojen sijainnit eivät ole julkisesti tiedossa. Ellipsi kuvaa aluetta, johon muinaisen meteoriittisateen on tulkittu ainakin kohdistuneen.

Pohjoismaiden suurin meteoriitti löytyi Ruotsista

Tornionjokilaaksosta on löytynyt Pohjoismaiden suurin meteoriitti. Ennätysmurikka painaa 1185 kiloa. Sen nosti maanpinnalle meteoriitinmetsästäjä Thomas Österberg. Löytöpaikka sijaitsee Ruotsin puolella rajaa lähellä Kitkiöjärven kylää.

Nyt löytynyt järkäle kuuluu niin kutsuttuihin Muonionalustan meteoriitteihin. Muonionalustat ovat rautameteoriitteja, jotka satoivat Muonion länsipuolelle yhtenä suurena rautasateena mahdollisesti jopa satoja tuhansia vuosia sitten. Alueen rautojen muinaisuudesta kertoo sekin, että ne esiintyvät jääkauden kerrostaman moreenin seassa.

Ensimmäinen Muonionalustan rautameteoriitti löytyi vuonna 1906, kun kaksi paimenessa ollutta paikallista lasta löysi merkillisen painavan kiven. Lopulta aikuisetkin innostuivat kivestä ja se tutkittiin.

Tähän mennessä alueelta on kerätty vähintään 1,7 tonnia rautameteoriitin kappaleita. "Tällä määrällä Muonionalusta kiilaa maailman suurimpien meteoriittien listalla sijalle 34", alan harrastaja Jarmo Moilanen arvioi.

Kaikkien kappaleidensa yhteen lasketun massan osalta Muonionalusta on nyt suurin Euroopasta tavoitettu meteoriitti. "Bitburgin rautameteoriitti, joka löytyi vuonna 1804 Saksasta ja jonka massa oli noin 1,5 tonnia oli pitkään johdossa", Moilanen kertoo.

"Lähes koko Bitburg tuhottiin sulatusyrityksessä. Näin ollen Kitkiöjärveltä löytynyt uusin Muonionalustan rauta on kaiken kukkuraksi myös Euroopan suurin yhä ehjä yksittäinen meteoriittikappale." (Aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä)

Uutinen päivitetty klo 15.43.

Kuva ennätysmeteoriitista tässä linkissä.

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto