Pohjanmaan tulipallo päätyi Ähtärin itäpuolelle

Tiistain vastaisena yönä Pohjanmaan yllä lensi kirkas tulipallo. Mallinnuksen mukaan siitä todennäköisesti selvisi pieni määrä avaruuskiviä Keski-Suomeen.

Kirkas valoilmiö nähtiin Ursan Taivaanvahdin havaintojen mukaan Oulun ja Helsingin välisellä alueella. Tapahtuma-aika oli tiistaina kello 0.44.

"Seisoin ulkona pihalla... kuin näin melkein pääni yläpuolella lentävän tulipallon, joka lensi lännestä itään", kertoo Sebastian Sainio, joka seurasi ilmiötä Mustasaaresta.

Sainio arvioi kohteen olleen parhaimmillaan täydenkuun kirkkautta vastaava. "Sitten se hajosi moniksi pienemmiksi kappaleiksi jotka hiipuivat pois toisensa jälkeen. Isoin kappale jatkoi putoamista melkein horisontin tuntumaan. Aikamoinen näky!"

Tulipallo syttyi valoisaksi noin 70 kilometrin korkeudessa ja lensi lähes 7 sekunnin ajan itä-kaakon suuntaan sammuen noin 34 kilometrin korkeudessa.

Sirpaleiden putoamisalue sijaitsee alustavan mallinnuksen mukaan Ähtärin itäpuolella. 

"Alustavasti arvioiden se on oli karkeasti kiloluokan kappale, josta huomattava osa on voinut tulla alas sirpaleina", kertoo Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Meteoriitteja selvisi maanpinnalle ehkä satoja grammoja tai korkeintaan kilo."

Rata on hyvin mallinnettavissa, sillä tapahtuma saatiin kuvattua useilla meteorikamera-asemilla, kuten Siuntiossa, Mikkelissä, Orimattilassa ja Helsingissä.   

Kyseessä oli suhteellisen hitaasti, vain noin 13,6 kilometriä sekunnissa, maapallon ilmakehään saapunut avaruuden kappale.

Ennen törmäystä maapalloon meteoroidi oli radalla, joka vei sen kauimmillaan 3,1 Maan ja Auringon välisen etäisyyden päähän Auringosta.

Voit raportoida oman havaintosi Taivaanvahti-palvelun tulipallolomakkeella