Pieksämäen yläsalamoista irtosi Stella Arcti

Viime lokakuun 9. päivänä tähtiharrastaja Timo Kantola taltioi jotain ainutlaatuista. Hänen kameraltaan löytyivät Suomen ensimmäiset valokuvat yläsalamoista.

Sittemmin selvisi, että kyseessä ovat myös kautta aikojen pohjoisimmat kuvat samasta ilmiöstä. Avaruuden rajoilla, useita kymmeniä kilometrejä tavanomaisten ukkosten yläpuolella esiintyvät keiju- ja kajosalamat ovat erittäin vaativa kuvauskohde.

Viikonloppuna Kantola vastaanotti saavutuksestaan Stella Arcti -palkinnon Mikkelin tähtipäivillä. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry palkitsi Mikkelissä kolme tähtiharrastajaa Stella Arctilla.

Pitkäaikainen ja ansiokas tähtivalokuvaus filmikameroiden aikakaudelta digitaaliseen kuvaukseen toi Jari Kankaanpäälle palkinnon. Kauhavalainen kuvataiteiden opettaja Kankaanpää on tunnettu myös näyttävästä avaruustaiteestaan.

Kolmas tänä vuonna palkittu on ilmajokelainen Marko Myllyniemi. Myllyniemi perusti Suomen ensimmäisen ja suurimman tähtiharrastajien keskustelufoorumin. Hän on ylläpitänyt ja kehittänyt sitä 10 vuoden ajan. Myllyniemi on myös merkittävästi edistänyt tähtiharrastusta Lakeuden Ursan piirissä.

Stella Arcti -palkinto