Perseidien tähdenlentoja näkyy runsaasti ensi viikolla

Tulevina öinä voi taivaalla havaita perseidien meteoriparven tähdenlentoja. Parhaat olosuhteet ovat pilvettömällä paikalla, josta näkyy lähelle horisonttia ja jonka lähellä ei ole kirkkaita valoja eikä kaupungin valosaastetta. 

Perseidien tähdenlentoparvi on usein yksi vuoden näyttävimmistä. Valtaosa tähdenlennoista nähdään välillä 10.–14.8. Parasta havaintoaikaa on tiistain aamuyö 13.8.

Ikävä kyllä Kuu on lähes täysi ja haittaa kirkkaudellaan perseidien näkymistä iltaisin ja iltayöstä. Kuu kuitenkin laskee 10.8. puoliltaöin ja 13.8. noin kahdelta aamuyöllä. Perseidihavainnot onnistuvat siis hyvin aamuyöllä, elleivät pilvet sitten ole haittana.

Osa parven meteoreista on melko kirkkaita. Perseideistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkin voivat näyttää punertavilta. Tähdenlennot näyttävät tulevan nimensä mukaisesti Perseuksen tähtikuvion suunnalta, mutta tähdenlentoja näkyy ympäri taivasta.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on, mitä enemmän sitä on näkyvissä ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Kannattaa siis hakeutua avoimelle paikalle kauas taajamien valoista. Pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä vaikkapa Taivaanvahdin Tuhannen tähden paikkojen kartalta.

Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia ilman Kuun vaikutustakin, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Aiheesta lisää Ursa