Perseidien tähdenlentoja näkyy lähiviikkoina

Lähiaikoina voi taivaalla nähdä perseidien meteoriparven tähdenlentoja. Niiden aktiivisuusmaksimi on ennustettu yölle 12.–13. elokuuta, mutta tähdenlentoja näkyy tavallista enemmän jo nyt viikkoa aikaisemmin.

Hyvissä havainto-olosuhteissa voi tähdenlentoja maksimin aikaan nähdä 50–70 tunnissa. Parhaat olosuhteet ovat pilvettömällä paikalla, josta näkyy lähelle horisonttia ja jonka lähellä ei ole kirkkaita valoja eikä kaupungin valosaastetta. Paras havaintoaika on keskellä yötä, kun taustataivas on tummin.

Perseidit ovat yksi vuoden kolmesta aktiivisimmasta tähdenlentoparvesta. Niitä pidetään yleisesti vuoden parhaiten Suomesta havainnoitavana meteoriparvena, koska havaintosäät ovat vielä lämpimiä eikä maassa ole valosaastetta heijastavaa lunta, kuten usein muiden parvien aikaan. Taivaan vaaleuden vuoksi perseidejä on kuitenkin vaikea havaita Lapista.

Tähdenlentoparven meteorit näyttävät tulevan samasta säteilypisteestä taivaalla. Omia havaintoja voi suunnitella Ursan tähtikartan avulla syöttämällä siihen oman havaintopaikan ja -ajan. Perseidien säteilypiste Perseuksen tähtikuviossa on merkitty karttaan.

Ursan lehdistötiedote aiheesta