Perseidien meteoriparveen kuuluva tähdenlento vuodelta 2011. Kuva Jorma Koski

Perseidien meteoriparvi näkyy poikkeuksellisen hyvin - ensimmäiset tulipallot on jo havaittu

Perseidien tähdenlentoparvi näkyy tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin. Sen maksimin loppuosa ajoittuu ihanteellisesti Etelä-Suomen lyhyeen yöhön, eikä myöskään Kuu häiritse havainnointia loisteellaan.

Tähdenlentoparven ennustettu maksimi on maanantaina 12. elokuuta kello 21.30-23.45. Parasta havaintoaikaa ovat yöt 11.-12.8. ja 12.-13.8. Pohjoisimmassa Suomessa yö on kuitenkin vielä liian valoisa ilmiön tarkkailuun.

Perseidit on vuoden runsaimpia meteoriparvia. Tähdenlentoja voi parhaimmillaan nähdä jopa 60 kappaletta tunnissa pilvettömällä taivaalla. Nasan uuden tutkimuksen mukaan perseidit tuottavat enemmän tulipalloja kuin mikään toinen vuosittainen meteoriittiparvi.

Kuten muutkin meteoriparvet, perseidit aiheuttavat tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Voi kuitenkin kulua useita vuosia, ennen kuin parven maksimi sijoittuu näin hyvin Etelä-Suomen lyhyen yön ja Kuun vaiheen suhteen.

Perseidit ovat peräisin komeetta Swift-Tuttlen radalleen jättämästä pölystä ja sorasta. Maapallon kulkiessa pölyvanan läpi sen ainetta osuu ilmakehään, kuumenee ja hehkuu yötaivaalla tähdenlennoiksi kutsuttuina valoviiruina.

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto