Perheen ulko-oven edustalta löytyi meteoriitti Tanskassa

Tanskasta on löytynyt hieman yli 50 gramman verran uuden meteoriitin palasia.

Löytö tehtiin Kööpenhaminan vieressä sijaitsevasta Glostrupin kunnasta. Ensimmäiset mustapintaiset avaruuskivet löytyivät paikallisen perheen kodin ulko-oven edustalta. 

Meteoriitti on peräisin Tanskassa laajoilla alueilla lauantaina nähdystä tulipallosta. "Olin 99-prosenttisen varma meteoriitin aitoudesta, kun näin siitä lähetetyn kuvan", kertoo Henning Haack Tanskan luonnontieteellisestä museosta Tanskan radion sivuilla.

Epäilys osoittautui oikeaksi. Haack varmisti palaset aidoksi avaruuskiveksi saatuaan ne tutkittavaksi. "Todennäköisesti samalta alueelta ja sen ympäristöstä löydetään lisää meteoriitin palasia", Haack sanoi. 

Tanskan TV2 julkaisi haljennutta meteoriittia esittelevän videon sivuillaan. Julkaistuissa kuvissa meteoriitissa erottuu selvästi musta sulamiskuori ja sisältä se on kondriittimeteoriitille tyypillisen vaaleanharmaa.

Meteoriitin pudottanut tulipallo nähtiin lauantaina kello 22.05 paikallista aikaa ja siitä tuli runsaasti havaintoja. Haack kertoo saaneensa kansalaisilta sähköpostitse yli 500 yhteydenottoa tapaukseen liittyen.

Tapausta voi verrata Suomen viimeisimpään isoon  tulipalloon 23.1., jonka mallinnettiin pudottaneen yhden noin 100 gramman pääkappaleen noin 15 kilometriä Mäntsälästä pohjoiseen. Myös Suomen tulipallo tuotti yli 500 kansalaishavaintoa

Vain 100-grammaisen ja alailmakehässä tuulten riepotteleman palasen löytäminen vaikuttaa epätodennäköiseltä. Toisaalta Tanskassa onnistuttiin juuri löytämään puolet pienempi avaruuskivi.

Ero koostuu kahdesta tekijästä. Tanskan tulipallosta on todennäköisesti selvinnyt maanpinnalle suurehko määrä meteoriitin palasia, mistä johtuen todennäköisyys jonkin niistä löytymiseen on moninkertainen.

Lumihangesta tai metsien aluskasvillisuudesta pienen kappaleen löytäminen useiden neliökilometrien alueelta on äärimmäisen vaikeaa. Järveen tai suohon päätyessään 100 gramman avaruuskivi on käytännössä menetetty.

Toisin on kaupunkialueella, jossa jokin yksi tai useampi palanen voi olla poimittavissa ulko-oven edestä kaakelilaattojen päältä, kuten nyt Kööpenhaminan lähiössä. Glostrupin Ejbyssä asuva löytäjä ei halua nimeään eikä talon tarkkaa sijaintia julkisuuteen.     

Aiheesta lisää Danmarks Radio (englanniksi)