Sää suosi osittaisen auringonpimennyksen näkymistä eri puolilla Suomea

Torstai-iltapäivällä Auringon halkaisijasta peittyi 39–61 prosenttia riippuen paikkakunnasta Suomessa. Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään on raportoitu runsaasti kuvia ja kertomuksia.

Kaikkiaan havaintoja saatiin kattavasti eri puolilta Suomea. Jotkut havaitsijat keksivät luovia ratkaisuja pimennyksen kuvaamiseen.

Urho Markkanen Helsingistä peitti kameran kuvan vain puoliksi suotimella. Ville Miettinen Kuopiosta askarteli vuosiaiheisen neulanreikäpahvin. Siilinjärveläinen havaitsija lähetti kuva-animaation pimennyksen etenemisestä. Petrus Kurppa Turusta kuvasi pimennystä kapeakaistasuotimen läpi.

Ursa järjesti livevideolähetyksen koko pimennyksen ajalle.

"Seuranta meni tosi hyvin. Meillä oli yhteys seitsemään paikallisyhdistykseen, ja saimme monista paikoista kuvia", kertoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

"Sää suosi Suomen laajuisesti poikkeuksellisen hyvin. Paikoista, joihin olimme yhteydessä, Utsjoella oli kuitenkin valitettavasti pilvistä ja Tampereella peräti satoi", hän jatkaa.

"En tiedä vielä tässä vaiheessa, paljonko tavoitimme ihmisiä, mutta omaa Zoom-lähetystämme seurasi syvimpään vaiheeseen asti täydet 500 ihmistä. Seurantaamme edelleenlähettivät myös MTV, Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Ilta-Sanomat", Liljeström listaa.

Ursan videolähetys on katsottavissa YouTubessa nyt jälkikäteen.

"Oli iloista, että tosi moni kommentoi pystyneensä rakentamaan lähetyksen ohjeiden mukaan neulanreikäprojisoinnin, jotta pääsivät seuraamaan itsekin pimennystä", sanoo Liljeström.

Torstain auringonpimennys ei näkynyt missään päin maailmaa täydellisenä. Syvimmällä kaistaleella Keski-Kanadasta pohjoisnavan yli Itä-Siperiaan pimennys näkyi rengasmaisena. Yhdysvaltojen itärannikolla pimennys näkyi matalalla aamutaivaalla, mikä lisäsi sen dramaattisuutta.

Taivaanvahdin havainnot pimennyksestä