Osa zoomattavasta 5 gigapikselin panoraamasta. Kuva Nick Risinger, skysurvey.org

Nyt voit zoomata 5 miljardin pikselin kuvakarttaa yötaivaasta

Uusi Photopic Sky Survey -sivusto mahdollistaa koko taivaan tarkastelun omalla selaimella.

Huimaa 5 miljardin pikselin kokoista karttaa pystyy zoomaamaan sulavasti yksityiskohtiin asti. Mosaiikin kuvannut Nick Risinger keräsi projektiaan varten 37 440 valotusta ja matkusti 72 000 km lentokoneella sekä 24 000 km maanteitse.

"Kuten jokainen yötaivasta kuvannut tietää, tähdet ovat haasteellisia", kertoo Risinger. "Tähdet eivät pysy paikoillaan ja niiden valo on heikkoa. Siksi tarvitaan pitkiä valotuksia ja Maan pyörimisen takia seurantaa. Halusin tallentaa mahdollisimman paljon yksityiskohtia ja ponnistaa aivan käytännöllisyyden rajoille."

Risinger valitsi yksittäisiin kuviin 12 asteen levyiset alueet taivaalta ja valotti jokaista niistä kuudella kameralla 12 kertaa kohinan vähentämiseksi ja valotusdynamiikan lisäämiseksi. Yhdistely ja jälkikäsittely tehtiin tietokoneella.

Taivas on levitetty projektiossa siten, että Linnunrata on vaakatasossa ja galaksimme keskusta kuvan keskellä. Kuvan päälle saa halutessaan näkyviin tähdistöviivat, kirkkaimmat tähdet ja tietoa kuva-alueen kohteista linkitettyinä.

Suora linkki hiirellä liikuteltavaan 360 asteen kuvaan koko yötaivaasta (myös zoomattavissa)

Photopic Sky Survey -projektin etusivu (englanniksi)

 

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...