Newtonin ikonisesta kirjasta löytyi satoja kopioita

Maailman kalleimmaksi tieteelliseksi kirjaksi tituleeratusta opuksesta on paljastunut satoja entuudestaan tuntemattomia kopioita. Niiden luettelointi oli yli vuosikymmenen kestäneen salapoliisityön tulos.

Amerikkalaiset tutkijat ovat löytäneet kopioita Isaac Newtonin (1643–1727) kuuluisasta kirjasta Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Löytöjen myötä tunnettujen kopioiden määrä vuonna 1687 ilmestyneestä ensipainoksesta tuplaantui.

Mullistavassa teoksessaan Newton esitteli lakinsa painovoimasta sekä kappaleiden liikkeistä. Esimerkiksi Albert Einstein on sanonut, että kyseessä on "suurin yksittäisen ihmisen ottama älyllinen askel".

Caltechin yliopistossa työskentelevä Mordechai Feingold metsästi Newtonin kirjoja ympäri maailmaa yli vuosikymmenen ajan.

"Koimme olevamme kuin Sherlock Holmes", Feingold kertoo.

Aiempi kirjalistaus oli vuodelta 1953, jolloin tunnettiin vain 189 kopiota Principia Mathematica -kirjan ensipainoksesta. Feingoldin ja hänen kollegansa tekemässä uudessa listauksessa niitä on peräti 386 kappaletta.

Kun Principia Mathematican ensipainos myytiin huutokaupassa vuonna 2017 yli 3,5 miljoonalla eurolla, siitä tuli historian kallein painettu tieteellinen kirja. Tutkijat arvelevat, että parisataa kirjaa on silti vielä todennäköisesti dokumentoimattomina eri kokoelmissa.

Aiheesta lisää Caltech (englanniksi)