Netflixin odotettu scifisarja on viihteellistämisestä huolimatta yllättävän hyvä

Kolmen kappaleen probleema -kirja on scifiä, jossa pääpaino on tieteessä. Tv-versiona sitä on viety saippuatuotantojen suuntaan, mutta produktio saa silti katsojansa miettimään.

Tällä viikolla Netflix julkaisi uuden tv-sarjan, joka perustuu kuuluisan kiinalaisen kirjailijan Liu Cixinin Kolmen kappaleen probleema -kirjaan.

Liu Cixin on voittanut jo ainakin 20 tieteisfiktiopalkintoa ja on yksi scifikirjallisuuden kuumimmista nykynimistä.

Kolmen kappaleen probleema -kirja on niin sanottua kovaa scifiä, jossa pääpaino on luonnontieteessä. Tarina kutoutuu nimensä mukaisesti kuuluisan fysiikan ongelman, kolmen kappaleen probleeman ympärille.

Fysiikkaan ja tieteeliseen pohdintaan pohjautuvan kirjan muuttaminen suuren yleisön tv-sarjaksi ei ole helppo tehtävä. Televisioversion myötä Liu Cixinin tarina onkin länsimaalaistunut ja ottanut useita askeleita saippuasarjan suuntaan.

Vaikka tv-adaptaatio ei yllä kirjasarjan tasolle, se on silti yllättävän hyvää scifiä. Todellisen tieteistarinan tavoin 3 Body Problem myös johdattelee katsojansa pohtimaan asioita.

Osasyy sarjan saamaan kritiikkiin voi olla siihen liittyneissä valtavissa odotuksissa. 3 Body Problem on esimerkiksi yksi kalleimmista Netflixin tuotannoista, sillä sen jättibudjetti on noin 147 miljoonaa euroa.

Lisäksi sarjan tekijöissä ovat mukana David Benioff ja D.B. Weiss, jotka loivat myös huippusuositun Game of Thrones -tv-sarjan. Yhtäläisyydet eivät lopu tähän, sillä myös kolme Game of Thronesin näyttelijää on mukana, kuten myös molempiin musiikkia tuottanut säveltäjä Ramin Djawadi.

Tv-sarjan traileri