Nasan kampanja hakee vapaaehtoisia kuvaamaan pilviä

Nasa kutsuu älypuhelinten käyttäjiä osallistumaan pilvien tieteelliseen tutkimukseen. GLOBE Observer -kampanjan tarkoituksena on havainnoida ja kuvata samoja pilviä sekä satelliiteista että maanpinnalta. Havaintoja pyydetään kaikkialta maailmasta etenkin kahden seuraavan viikon ajalta.

"Pilvet ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun halutaan ymmärtää, miten ilmasto muuttuu nyt ja tulevaisuudessa", kuvailee kampanjaa johtava Holli Riebeek Kohl. "Nasa tutkii pilviä satelliiteista, jotka antavat niistä joko kuvan ylhäältäpäin tai poikkileikkauksen leveyssuunnassa. Näkymä pinnalta ylöspäin kansalaistieteilijöiltä on arvokasta aineistoa satelliittihavaintojen validointiin ja ymmärtämiseen."

Aiemmin pilvikampanja oli suunnattu koululaisille, mutta nyt siihen voivat osallistua kaikki älypuhelimillaan. Avaruusjärjestö käyttää kampanjassa Terra-, Aqua-, NPP-, CloudSat- ja CALIPSO-satelliittejaan.

Kampanjan sovellus on saatavilla Apple- ja Android-puhelimille. Sovelluksen avulla voi tehdä havaintoja, ottaa kuvia ja lähettää niitä Nasalle. Sovellus myös tutustuttaa uudet käyttäjät kohteisiin. 

Havaintoja eri päiviltä voi tutkia maailmankartalta kampanjan sivustolta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)