Nasa myönsi rahoituksen kahdelle auringonpimennysprojektille

Täydellinen auringonpimennys on yksi erikoisimmista luonnonilmiöistä. Nasa tukee kahta projektia, jotka edistävät tiedettä ja samalla innostavat suurta yleisöä osallistumaan pimennyshavaintoihin.

Nyt myönnetty rahoitus liittyy 8. huhtikuuta 2024 Yhdysvalloissa nähtävään auringonpimennykseen.

Kuun täysvarjo maanpinnalla kulkee tuolloin aluksi Meksikon yli, josta se saapuu Teksasiin. Sieltä se liikkuu koilliseen ja lopulta aivan Yhdysvaltojen itäisimpien osien yli.

"Nämä kaksi projektia liittyvät useiden muiden Nasan rahoittamien pimennysprojektien joukkoon", sanoo Kelly Korreck Nasasta. "Ne korostavat miten tärkeitä auringonpimennykset ovat parantamaan ymmärrystä Auringosta ja sen vaikutuksista maapallolle."

SunSketcher 2024 tähtää vapaaehtoisten kuvamateriaalin keräämiseksi Bailyn helminä tunnetusta ilmiöstä. Tavoitteena on koostaa eri paikoista otetuista kuvista video koko pimennysajalta Yhdysvaltojen yllä. Avuksi tehdään kännykkäsovellus, joka auttaa koordinoimaan havainnointia.

GeoCollaborate on puolestaan sääilmiöiden reaaliaikaisen seurannan ja visualisaation alusta, jota tullaan hyödyntämään myös auringonpimennyksen yhteydessä.  

Nasa ylläpitää kattavia pimennyssivuja, joilta löytyy esimerkiksi tiedot auringonpimennyksistä 5 000 vuoden ajalta.

Täydellinen auringonpimennys näkyy jossain päin maapalloa keskimäärin puolentoista vuoden välein. Yksittäiselle paikkakunnalle tai maalle ne ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Suomessa seuraava täydellinen auringonpimennys koetaan vasta vuonna 2126.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)