Nasa julkaisi nettiselaimissa pyörivän asteroidisovelluksen

Maata lähellä kiertävien pienkappaleiden kolmiulotteinen visualisointi on nyt entistä helpompaa. Uusi sovellus esittelee 27 988 kappaleen radat.

Eyes on Asteroids -niminen sovellus on osa Nasa Eyes -sovellusperhettä. Aiemmin siitä on julkaistu esimerkiksi luotainten, eksoplaneettojen ja maapallon tuoreen satelliittidatan visualisointeja.

"Halusimme Eyes on Asteroidsin olevan niin käyttäjäystävällinen kuin mahdollista, mutta myös kertovan tarinat ihmiskunnan tutkimusmatkoista näille kappaleille", selittää Jason Craig Nasasta.

Näkymää voi pyöritellä hiirellä kolmiulotteisesti ja zoomata kohteisiin. Aika-akselia liikuttamalla näkymää saa animoitua tai hypättyä haluttuun hetkeen.

Sovelluksessa voi selata lähimpänä olevien tunnettujen asteroidien paikkoja ja ratoja. Toistaiseksi ei ole mahdollista valita ja tarkastella kaikkia yksittäisiä kappaleita.

Kaikkiaan asteroideja on tiedossa 1 143 364 kappaletta. Miljoonan tunnetun kappaleen raja ylitettiin viime vuonna.

Maapalloa lähellä kiertävistä yli kilometrin kokoisista kappaleista on todennäköisesti löytämättä enää pari prosenttia. Niistä lähikappaleista, jotka ovat kymmenien metrien kokoluokassa, tunnetaan vasta muutamia promilleja.

Nasa on julkaissut osasta aiempia Eyes-sovelluksiaan myös tietokoneelle asennettavat versiot. Sellaisen julkaisu myös asteroideista voisi mahdollistaa suuremman asteroidimäärän samanaikaisen näyttämisen ja tarkastelun.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)