Nasa julkaisi ilmaisen e-kirjan tähtien elämästä

Tähtien synty, kehitys ja kuolema ovat keskeisiä monissa avaruusteleskooppi Hubblen kuvissa ja tiedetuloksissa. Nasan julkaisema englanninkielinen sähkökirja aiheesta on nyt ladattavissa verkosta.

"Hubble on kolunnut taivaita jo yli 30 vuoden ajan ja paljastanut aiemmin tuntemattomia taivaan ihmeitä", sanoo Jennifer Wiseman Hubble-tiimistä. "Uudessa e-kirjassa lukijat viedään avaruuden ja ajan halki katsomaan läheltä tähtien huumaavia ja kaoottisia prosesseja."

55-svuinen populaaritiedekirja Hubble Focus: The Lives of Stars on ladattavissa PDF, ePub ja Mobi -formaateissa Nasan sivuilta.

Kirja käsittelee kuvien, piirrosten sekä niihin liittyvien tekstien avulla tähtiä eri näkökulmista. Mukana on runsaasti linkkejä aiheita käsitteleviin lehdistötiedotteisiin.

Nasa on julkaissut tähän mennessä jo kuusi ilmaista Hubble-aiheista sähköistä kirjaa. Niiden teemoihin kuuluvat avaruusteleskoopin historia ja tekniikka sekä galaksit ja aurinkokunnan kohteet.

Hubble vietiin Maan kiertoradalle avaruussukkulan kyydissä vuonna 1990. Teleskooppia huollettiin kiertoradalla viisi kertaa vuosina 1993–2009. Hubblen toivotaan pysyvän toimintakykyisenä tämän vuosikymmenen loppupuoliskolle asti.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)