Näky iltataivaalla huipentuu - Venus ja Jupiter ovat nyt lähimmillään

Iltataivaalla loistaa nyt huomiotaherättävä parivaljakko Jupiter ja Venus.

Planeetat ovat viime aikoina lähestyneet toisiaan ja tänään ne ovat lähimmillään. Jupiterin ja Venuksen keskinäinen etäisyys taivaalla on vain 3 astetta eli noin kuusi Kuun läpimittaa.

Parivaljakko edustaa taivaan kirkkaimpia kohteita Auringon ja Kuun jälkeen. Kaksikko onkin helposti havaittavissa jopa kaupungin valosaasteen keskeltä.

"Älyttömän kirkas lienee osuva sana kuvaamaan Venusta näinä päivinä", kertoo viereisen kuvan Ursan Taivaanvahdissa julkaissut tähtiharrastaja Vesa Vauhkonen.

Planeetat ovat Auringon laskiessa länsilounaassa. Venus on kirkkaampi ja sijaitsee Jupiterin oikealla puolella jonkin verran tätä ylempänä.

Aurinkokunnassa nämä planeetat eivät ole lähellä toisiaan, mutta maapallolta katsottuna ne näyttävät nyt olevan samalla suunnalla.

Taivaalta on helppo löytää myös punainen Mars, joka on planeetoista nyt kolmanneksi kirkkain heti Venuksen ja Jupiterin jälkeen. Pistemäisenä näkyvän planeetan tunnistaa punertavanruskean värinsä ansiosta. Planeetta on illalla kaakossa ja yöllä korkealla etelässä.

Katso planeettojen sijainti Ursan tähtikartalta

Taivaanvahdissa viime päivien tähti- ja planeettakuvat