Näin löydät taivaalta tähden, jonka valo on syntymävuodeltasi

Tähtitaivaan tähdet sijaitsevat eri etäisyyksillä maapallosta. Toisaalta myös ihmiset ovat eri ikäisiä. Näin Alpo Hassinen sai idean persoonallisesta tähtikartasta.

Minkä paljain silmin näkyvän tähden valo on lähtenyt matkaan silloin kun synnyit? Ilomantsissa asuva tähtiharrastaja Alpo Hassinen on kehittänyt helpon tavan tämän selvittämiseksi.

Hassisen muokkaaman kartan avulla voi nopeasti katsoa, minkä tähden valo vastaa parhaiten omaa ikää. Koska tähdet pysyvät suhteellisen paikallaan, täytyy vuosien lisääntyessä aina etsiä uusi sen hetkistä ikää parhaiten vastaava tähti – tämä onkin loistava ohjelmanumero syntymäpäiville.

Luettelossa ei ole tähtiä kaikille elinvuosille, sillä paljain silmin ei välttämättä näy sopivan matkan päässä olevaa tähteä jokaiselle iälle.

”Alle 30 valovuoden etäisyydellä ei ole kovin paljon paljain silmin näkyviä tähtiä, ei ainakaan täällä pohjoisel­la pallonpuoliskolla. Jossain 80 valovuoden hujakoilla niitä alkaa olla valovuoden välein”, Hassinen kertoo juuri ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2022.​

Toimittaja ​​​​​​Markus Hotakaisen kirjoittamassa artikkelissa esitellään myös Hassisen laatima tähtikartta.