Mauno Nisula rakensi kaukoputken puusta

Tähtiharrastaja Mauno Nisula valitsi puun itse tekemänsä teleskoopin materiaaliksi. ”Kotioloissa on hankala hitsata ja rälläköidä metallia, mutta sahaaminen ja sorvaaminen sujuu hyvin pesuhuoneessa."

Kaukoputkia on rakennettu puusta havaintolaitteen historian alkuajoista lähtien. Nykyaikaisia kaukoputkia ei kuitenkaan käytännössä koskaan valmisteta puusta, sillä materiaali on altis ympäristön vaikutuksille ja myös elää kosteusolojen vaihdellessa.

Toisaalta puulla on myös hyvät puolensa, sillä sitä on helppo työstää, eikä sen käsittely välttämättä vaadi erikoistyökaluja. Tämän takia Sieviläinen tähtiharrastaja Mauno Nisula valitsi puun itse tekemänsä teleskoopin materiaaliksi.

”Kun sahaan ja sorvaan pesuhuoneessa, ovi täytyy vain laittaa tiukasti kiinni ja pölynimuri päälle, jottei purua leviä ympäri huushollia”, Nisula kertoo uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Kylmiltään Nisula ei kaukoputken rakentamiseen lähtenyt. Hän laati tarkat suunnitelmat 3D-ohjelmistolla, jolla kokonaisuutta ja sen osia oli helppo mallintaa.

”Jos tätä olisi lähtenyt käsin piirtämään, muutoksiin ja korjauksiin olisi mennyt paljon aikaa ja onnistuminenkin olisi ollut epävarmaa”, Nisula arvioi.

Nyt koko hommaan suunnitteluineen ja rakentamisineen meni vain muutama kuukausi.

Lopputuloksena syntyi pätevä tähtikuvaukseen sopiva kaukoputki. Aiheesta lisää uusimman Tähdet ja avaruus -lehden 6/2022 Markus Hotakaisen artikkelissa.