Maanantain tulipallo päätyi Pohjanmaan Reisjärven suunnalle

Kirkas tulipallo lensi maanantai-iltana Keski-Suomen yllä. Vaikka kyseessä on tähdenlentoparveen kuuluva kappale, mallinnus puoltaa sitä, että jotain on selvinnyt maahan asti. 

Valoilmiö havaittiin kello 19.24 ja siitä on tätä kirjoitettaessa saapunut 28 havaintoa Ursan Taivaanvahtiin, jotka ovat etupäässä Pohjanmaalta.  

Lentoradan mallinsivat Ursan tulipallotyöryhmän Jaakko Visuri ja Jarmo Moilanen. Meteoroidi päätti taipaleensa Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan rajan tuntumassa.

Ilmiö saatiin taltioitua useille tulipallotyöryhmän jäsenten meteorikameroille ja lisäksi Tero Moilasen videoille. Materiaali mahdollistaa tarkan lentoradan ja putoamisalueen mallinnuksen. 

"Kappale hajoili ilmakehässä ainakin neljään otteeseen. Putoamisalue on Reisjärven pohjoispuolella. Alue ulottuu Pitkäjärveltä Saariseen", kertoo Visuri.

Tulipallon lentorata sopii pohjoisten tauridien meteoriparveen. Meteoriparvien kappaleet ovat peräisin komeetoista. Ne ovat enimmäkseen höttöistä ainetta, joka tyypillisesti palaa ilmakehässä loppuun. 

Toistaiseksi ei tunneta yhtään meteoriittia, joka olisi varmuudella tähdenlentoparvesta peräisin. Yksi seikka antaa kuitenkin toivoa. 

"Nyt kyseessä on pohjoinen tauridi”, toteaa Jarmo Moilanen. "Niiden jäänteitä on maailmalla yritetty etsiä, sillä tässä parvessa esiintyy myös kestävämpiä kappaleita. Tulipalloja taurideista on tullut ennenkin niin alas ilmakehässä, että yliäänipamauksetkin on kuultu." 

Mallinnuksen mukaan maahan asti on selvinnyt korkeintaan noin 200 grammaa kappaleita, joista isoimmat voivat olla noin 50-grammaisia. "Ne olisivat noin pingispallon kokoluokkaa ja pinnoiltaan ohuen mattamustan sulamiskuoren peitossa", Moilanen arvioi. 

Kuvalliset havainnot tästä tulipallosta Taivaanvahdissa

Havainnon voi ilmoittaa tulipallolomakkeella

EDIT: Havaintojen määrä päivitetty 4.12. klo 13.30