Maanantain tulipallo päätyi väärään paikkaan

Suomen taivailla nähtiin maanantaina upea tulipallo, joka saapui harvinaiselta radalta. Mallinnuksen mukaan ilmalennosta selvisi avaruuskiviä, mutta ne menetettiin Laatokkaan. 

Tulipallo näyttäytyi maanantaina kello 20.03. Havaintojen enemmistö painottuu Oulun eteläpuoliseen Suomeen. Ilmiö havaittiin myös Virossa.  

Tätä kirjoitettaessa Ursan Taivaanvahtiin on raportoitu jo yli 180 havaintoa valoilmiöstä. 

Ursan tulipallotyöryhmässä tapauksen mallinsi Jaakko Visuri. "Kappale saapui maapallon ilmakehään Joensuun itäpuolella, ja syttyi valoisaksi noin 93 kilometrin korkeudella", hän kertoo. 

Tulipallo jatkoi lentoaan etelään ylittäen itärajan. Sen valoisa lento loppui Laatokan luoteisrannikon kohdalla noin 26 kilometrin korkeudessa. 

"Mallinnuksen mukaan kyseessä oli selvästikin meteoriitin pudottaja, mutta sen palaset putosivat Laatokkaan", Visuri sanoo.

Niille, jotka näkivät tulipallon lähellä lentorataa, ilmiön kirkkaus ylitti täydenkuun. Kyseessä oli tavallista kookkaampi kappale, mutta lennon aikana siitä tuhoutui huomattava osa.    

"Alkuperäinen maapallon ilmakehään osunut kappale oli massaltaan arviolta 10-20 kiloa", Visuri arvioi. "Laatokkaan upotessa siitä oli jäljellä enää noin 100 gramman pääkappale ja useampia pienempiä meteoriitteja."   

Meteoroidi oli peräisin Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä. Sen radan tyyppi oli harvinainen. 

"Kappaleen kulma aurinkokunnan tasoon verrattuna oli epätavallisen suuri, noin 40 astetta. Tällaiselta radalta tulevien kappaleiden meteoriitteja ei ole aiemmin päästy keräämään talteen", Visuri toteaa.

Havainnot tulipallosta Taivaanvahdissa

Ilmiön näkymisalue Taivaanvahdin kartalla