Maanantai-illan tulipallo lensi lähellä Moskovaa - yli 40 havaintoa Suomesta asti

Venäjän yllä lensi maanantai-iltana kello 20.12. poikkeuksellisen suurikokoinen meteoroidi. Suomesta ilmiö nähtiin etupäässä Kaakkois-Suomesta noin neljän sekunnin ajan.

"Jos alustava kirkkausarvio pitää paikkansa, Venäjän meteoroidi on ollut harvinaisen iso", kommentoi Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Näin kookkaita tulipalloja havaitsemme vain noin kerran 5-10 vuodessa."

"Kappaleen massa sen saapuessa maapallon ilmakehään on voinut olla tonnin luokkaa, vähintään yli 500  kiloa", Lyytinen arvioi.

Kaukaa Suomesta asti nähtynä tulipallo vastasi kirkkaudeltaan vain iltatähteä eli planeetta Venusta. Kappaleen lento piirsi hennon valojuovan Aki Taavitsaisen ja Jani Lauanteen meteorikameraan Mikkelissä.

Lento tapahtui matalalla horisontissa, mutta tiistai-iltapäivään mennessä Ursan Taivaanvahtiin oli ilmiöstä kertynyt jo yli 40 kansalaishavaintoa.

Esko Lyytisen ja Janne Sievisen tekemän analyysin mukaan tulipallon lento tapahtui noin 200 kilometriä Moskovasta länteen. Arvio perustuu kameradataan ja Ruotsin mittauspisteiltä saatuun infraäänidataan.

Kappaleen nopeus oli suhteellisen hidas, vain noin 15-20 kilometriä sekunnissa. Kamerahavaintojen mukaan se syttyi noin 68 kilometrin korkeudella ja sammui noin 40 kilometrissä. Suuren etäisyyden vuoksi arvioissa on tavallista enemmän epätarkkuutta.

Lyytinen pitää todennäköisenä, että tulipallosta selvisi maahan asti meteoriitteja.

Havainnot tulipallosta Taivaanvahdissa

Raportoi oma havaintosi ilmiöstä Taivaanvahtiin