Maailman ensimmäiset kuvat Kernistä julkaistiin tänään

Maailman ensimmäiset valokuvat erittäin harvinaisesta haloilmiöstä nimeltä Kernin kaari julkaistiin tänään. Kyseinen taivaanilmiö on vältellyt niin tutkijoiden kuin harrastajienkin kameroita vuodesta 1895 lähtien, jolloin H.F.A. Kern teki siitä ensihavainnon Alankomaissa. Ursan jäsenen Marko Mikkilän ottamat historialliset kuvat esiteltiin nyt maanantaina ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä no 1/2008.

Kernin kaaren tosiasiallinen esiintyminen luonnossa on pitkään ollut epäselvää. "Kernin kuvaaminen oli kaukainen haave, en pitänyt sitä todennäköisenä", Marko Mikkilä itse toteaa ja kertoo aiemmin suhtautuneensa skeptisesti koko ilmiön olemassaoloon. "Siitähän on yli 100 vuotta, kun Kern ensimmäisen kerran havaittiin, eikä yhtään todistusvoimaista valokuvaa ole ollut olemassa – siis tähän asti."

Haloilmiöt syntyvät ilmakehän jääkiteistä, joista kirkkaan valonlähteen kuten Auringon tai Kuun valo heijastuu. Tulos on erilaisia valoisia renkaita, kaaria ja pilareita. Ne voivat olla sateenkaaren tapaan spektrin väreissä näkyviä tai valkoisia. Useimmat haloilmiöt ovat verraten himmeitä ja näkyvät häikäisevän kirkkaan Auringon lähettyvillä. Komeissa halonäytelmissä haloja erottuu ympäri taivasta.

Mikkilän Sotkamon halonäytelmän kuvasaalis koostuu yli 900 digikuvasta. Kernin kaari näkyy paitsi useissa kymmenissä digikuvissa myös kolmessa diafilmille otetussa ruudussa. Kuvissa näkyvän ilmiön ainutlaatuisen luonteen vahvistivat niin suomalaiset kuin ulkomaiset alan asiantuntijat.

"Välitön reaktioni nähdessäni kuvan ensimmäistä kertaa oli hämmästys ja ilo", kommentoi Mikkilän saavutusta Les Cowley, englantilainen fyysikko ja valoilmiöasiantuntija. "Siinä se oli - kaari, jota kaikki halohavaitsijat olivat etsineet ja unelmoineet löytävänsä. Viimeinkin se oli taltioitu, todellinen triumfi."

Suomalaiset ovat aiemminkin menestyneet harvinaisten haloilmiöiden metsästyksessä. Yksi haloilmiö on jopa nimetty suomalaisen Jarmo Moilasen mukaan Moilasen kaareksi (englanniksi Moilanen arc). Kernin kaaren ensikuviin verrattavia menestyksiä on kuitenkin edellisinä vuosikymmeninä ollut vain muutama. Erilaisia haloilmiöitä tunnetaan ylipäätään vain noin 70. Niistä noin kymmenen on suomalaisten löytämiä.

Lue lisää Ursan tiedotteesta