Lauantaille odotetaan meteoripurkausta - tutkimuslentokoneita Suomen ilmatilassa

[Päivitetty 8.10. klo 10.42] Lauantai-illalle odotetaan draconidien tähdenlentoparven maksimia. Normaalisti draconidit on vaatimaton parvi, mutta tänä vuonna osa tutkijoista ennustaa sen yltävän purkaukseen.

Draconidien mahdollinen purkaus osuu parhaiten nähtäväksi juuri Suomen kohdalla. Tästä syystä kansainvälinen draconidi-havaintokampanja toteutetaan pääosin Suomen ilmatilassa.

Maamme ylle saapuu lauantai-iltana kaksi yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten tutkijoiden havaintolentokonetta. Koneet eivät laskeudu Suomen kamaralle, vaan operoivat Kiirunasta käsin. Tutkijoiden tarkoitus on havaita parven maksimi Suomen ilmatilassa ja seurata meteoriaktiivisuutta tämän jälkeen myös Pohjois-Atlantin yllä.

Parven maksimin odotetaan osuvan lauantaille noin kello 22.30-23.30 paikkeille. Alkuillasta voi myös näkyä muutamia yksittäisiä hyvin kirkkaita tähdenlentoja.

Eri maiden tutkijoiden arviot tähdenlentojen määrästä vaihtelevat epätavallisen paljon.

Varovaisimpien ennusteiden mukaan maksimin aikanakin näkyisi vain muutamia kymmeniä meteoreja tunnissa, mikä tarkoittaa korkeintaan yhtä draconidia minuutissa. Tällöin parvi ei saavuttaisi edes purkaustasoa, vaan näytelmä olisi vaatimaton.

Optimistisimpien näkemysten mukaan laskennallisissa ihanneolosuhteissa voisi esiintyä jopa noin 500-750 tähdenlentoa tunnissa.

Ihanneolosuhteita ei kuitenkaan ole odotettavissa, muun muassa koska lähes täysikuu haittaa joka tapauksessa ilmiön näkemistä. Suurin osa draconideista on verraten himmeitä ja ilmakehän kirkkaasti valaiseva Kuu tulee peittämään himmeimmät meteorit näkymättömiin. Tämä verottaa tuntuvasti tapahtuman näyttävyyttä.

Perusedellytyksenä draconidien näkemiselle on selkeä taivas, mikä lokakuussa toteutuu harvoin.

Aiheesta lisää (englanniksi)