Lähivuosina on odotettavissa revontulimyrskyjä
Hiljaisten revontulien aika on väistymässä, joten pohjanpalojen kuvaajille on tulossa kiireiset ajat. Auringon aktiivisuuden lisääntyessä revontulet alkavat näkyä paremmin myös Etelä-Suomessa.
Voimakkaat revontulimyrskyt liittyvät vahvasti Auringon aktiivisuuteen. Viimeksi lähitähtemme aktiivisuus oli huipussaan vuosina 2014–2015.
Sen jälkeen Aurinko on viettänyt rauhaiseloa. Tasainen kausi on nyt loppumassa, sillä seuraavan auringonpilkkumaksimin arvellaan saapuvan vuosina 2024–2025.
"Mitä lähemmäs maksimia kuljetaan, lisääntyvät koronan massapurkaukset ja voimakkaat geomagneettiset myrskyt", kirjoittaa revontuliharrastaja Matti Helin juuri ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2023.
"Revontulien ystävien on siis aika herätä horroksesta ja unohtaa viime vuosien himmeiden kaarien kuvaamisen lainalaisuudet. Nyt on tosi kyseessä."
Helinin mukaan voimakkaan revontulimyrskyn kuvaaminen poikkeaa hieman tavallisten revontulien kuvaamisesta.
"Tulet voivat olla niin kirkkaita ja nopealiikkeisiä, että välillä riittää tai jopa vaaditaan alle sekunnin valotusaika, jotteivat ne pala puhki tai tule epätarkoiksi. Ehkä suurin ongelma on kuitenkin se, mitä kuvata. Kun taivas on kauttaaltaan kirkkaiden säteiden peitossa, menee äkkiä sormi suuhun."
Matti Helin kertoo lisää vinkkejä revontulimyrskyjen kuvaamiseen uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.