Kuulla ja Venuksella hieno kohtaaminen taivaalla

Kapea kuunsirppi ja kirkas Venus ovat huomiota herättävän lähellä toisiaan tammikuun alkupäivinä. Maanantaina iltahämärän tullessa ne ovat vain 2,5 asteen päästä toisistaan.

Maanantaina voi jo päivätaivaalta yrittää löytää Venuksen. Se on tarpeeksi kirkas erottuakseen, kunhan osaa katsoa oikeaan suuntaan. Kello 12 aikaan päivällä Venus on vain hieman yli asteen päässä Kuunsirpistä sen alaoikealla puolella eli kellotaulun neljän suunnalla.

Etelä-Suomessa Aurinko laskee noin kello 15.15-15.30. Taivaan hämärtyessä Venus ja Kuu pistävät selvästi silmään eteläisellä taivaalla. Hämärän alettua kello 16 kohteiden etäisyys on kasvanut jo 2,5 asteeseen, koska Kuu liikkuu nopeasti taivaalla.

Myös Mars on hämärätaivaalla, mutta se on huomattavasti Venusta himmeämpi. Punainen planeetta löytyy noin 8 asteen päässä Kuun vasemmalta puolelta. Markku Ruonalan tämänpäiväisessä valokuvassa kolmikko näyttäytyy järjestyksessä Mars, Venus ja Kuu.

Suuntia omalle havaintoajalleen ja -paikalleen voi tarkistaa Ursan tähtikartasta.

Havaintopaikkaa valitessa on tärkeää, että näkee lähelle eteläistä horisonttia ja  ettei häiritseviä kirkkaita valoja kuten katulamppuja ole lähellä katsomissuuntaa. 

Venus on hyvin näkyvissä Auringon laskettua koko kevättalven maaliskuun puoliväliin asti. Planeetta on näennäiseltä halkaisijaltaan taivaalla vain hieman yli prosentin Kuun halkaisijasta. Tämän vuoksi se näkyy pistemäisenä kohteena.

Jorma Mäntylän havainnossa eilen Venus on niin kirkas, että se heijastaa oman himmeän "venuksensiltansa" jäähän. 

Kaukoputkella voi erottaa, että Venuksen vaihe on hieman yli puolet eli se vastaa muodoltaan puolikuuta. Välimatkaa Maalla ja Venuksella on maanantaina noin 114 miljoonaa kilometriä. 

Venus-havaintoja Ursan Taivaanvahdissa viime päiviltä