Kuu pimentyy täydellisesti maanantain aamulla - seuraavan kerran ilmiö näkyy Suomessa vasta vuonna 2025

Ensi viikolla tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Seuraavaa Suomessa näkyvää täydellistä kuunpimennystä pitää odottaa aina vuoteen 2025 asti.

Jos sää vain sallii, maanantai-aamuna 21.1 näkyy kaikkialla Suomessa täydellinen kuunpimennys. Sen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia.

Täydellinen pimennys alkaa kello 6.41 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Täydellinen pimennys päättyy kello 7.43, kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle.

Ilmakehän läpi kulkeneesta valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruskeanpunertavaksi. Mikäli maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 2–4 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia. Kaikki niistä eivät näy Suomessa.

Seuraava täydellinen kuunpimennys voidaan nähdä Suomessa vasta 2025. Edellinen koko Suomen alueen täydellinen pimennys tapahtui elokuussa 2018. Onnistuminen ilmiön näkemisessä edellyttää riittävän selkeää keliä.

Aiheesta lisää Ursa

Havainnot ja kuvat ilmiöstä voi julkaista Ursan Taivaanvahdissa