Kuu pimenee punaiseksi perjantaina - katso matalalle kaakon ja eteläkaakon välillä

Perjantaina 27.7. alkaa täydellinen kuunpimennys. Kuu on täydellisen vaiheen aikana varsin matalalla. Onnistuminen ilmiön näkemisessä edellyttää riittävän selkeää keliä ja havaintopaikkaa, josta on hyvä näkyvyys matalalle kaakon ja eteläkaakon välille. 

Perjantaisen pimennyksen täydellinen vaihe on eteläisimmässä Suomessa tämän vuosisadan toiseksi pisin ja kestää peräti tunnin ja 43 minuuttia. 

Kuu taivaltaa varsin matalalla, joten on tärkeää hakeutua havaintopaikalle, josta on mahdollisimman avoin näkyvyys matalalle kaakon ja eteläkaakon välille.

Kiertolaisemme nousee kaakosta ja etenee keskiyöhön paikkeilla eteläkaakon suunnalle. Etenkin ilmiön alussa Kuu voi helposti jäädä joko horisontin pilvien tai näköesteiden taakse.

Täydellinen pimennys alkaa kello 22.30 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon.

Ilmiö on paremmin nähtävissä Etelä- kuin Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Oulussa Kuu nousee horisontista vasta kello 22.37. Utsjoella täydellisen vaiheen kestoksi jää vaivaiset 13 minuuttia kello 00.00-00.13 välillä ja Kuu hädin tuskin ehtii nousta horisontista tuona aikana.  

Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan kello 23.22. Kuu näyttää tällöin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma.

Täydellinen pimennys päättyy kello 00.13, kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois. 

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle.

Ilmakehän läpi kulkeneesta valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Mikäli maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä.

Kuunpimennys etenee hitaasti ja siinä ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella.

Aiheesta lisää Ursa

Havainnon ja kuvia ilmiöstä voi julkaista Ursan Taivaanvahdissa