Perseidien tähdenlentoparvi huipentuu ensi viikonloppuna

Perseidit on yksi näyttävimmistä vuosittain toistuvista tähdenlentoparvista. Tänä vuonna Kuun valoisuus vaikeuttaa parven havaitsemista.

Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe osuu tänä vuonna mukavasti viikonlopulle, lauantain aamuyölle 13.8.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Täysikuun hetki sattuu perjantain 12.8. aamuyölle, joten Kuun kirkkaus estää himmeämpien tähdenlentojen näkymisen. Osa parven meteoreista on kuitenkin melko kirkkaita, ja Kuu on onneksi taivaalla matalalla. Meteoreista saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta.

Aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Perseideihin ei kuitenkaan yleensä liity suurempia kappaleita, jotka voisivat pudota meteoriitteina Maan pinnalle asti.

Perseidien kaltaiset säännölliset meteoriparvet syntyvät komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Maapallolle päätyvä komeettapöly kuumenee ja hehkuu planeettamme ilmakehässä aiheuttaen valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Aiheesta lisää Ursa