Kuolan niemimaan raju tulipallo näkyi koko Lapin alueella

Kuolan niemimaan yllä lensi viime yönä noin kello 1.15 Suomen aikaa huomattavan kirkas tulipallo. Sama ilmiö oli vaikuttava näky Suomen Lapissa.

Ilmiö saatiin Murmanskissa useammalle videolle. Ensimmäisessä niistä tulipallo tulee pian ja näyttävästi esille. Toisessa videossa kappale ilmestyy lyhyesti vasta videon loppupuolella, mutta taivaan ja pilvien valaistuminen erottuu hyvin.

"Ajoimme autolla kohti pohjoista, kun itäisellä taivaalla näkyi todella kirkas valoilmiö. Tulipallo hajosi kappaleiksi jotka hiipuivat eri väreissä", raportoi Ursan Taivaanvahti-palvelussa Ilmari Huttu-Hiltunen, joka näki ilmiön läheltä Sodankylää.

Taivaanvahtiin on toistaiseksi tullut parikymmentä silminnäkijäraporttia tapauksesta. Eteläisin niistä on Vaalasta ja pohjoisin Sevettijärveltä.

Kappaleen rataa selvitetään videoista ja havainnoista. Ursan tulipallotyöryhmä pyytää ilmiön nähneitä raportoimaan siitä Taivaanvahti-havaintopalveluun.

"Näin kirkkaat tulipallot ovat hyvin harvinaisia", kertoo Esko Lyytinen tulipallotyöryhmästä. Kohde on huomattavasti kirkkaampi kuin täysikuu sadan kilometrin etäisyydeltä nähtynä.

"Kappaleen tullessa ilmakehään sen massa oli ehkä 100 kilon luokkaa ja siitä saattoi pudota kymmeniä kiloja maanpinnalle asti", Lyytinen arvioi.

Aiheesta lisää RT News (englanniksi)