Komeetta saapuu parin viikon kuluttua - hohtaa jo Chilen leveysasteilla
Lokakuun puolivälissä Suomen taivaalle ilmestyy odotettu vierailija, Tsuchinshan-ATLAS-komeetta. Eteläisellä pallonpuoliskolla pyrstötähti on jo varsin komea näky.
"Näkymä oli aivan upea! Komeetta on visuaalisesti selvästi näkyvillä", sanoo Tsuchinshan-ATLAS (C2023 A3) -komeettaa eilen kuvannut Yuri Beletsky. Beletsky ihaili ilmestystä Chilen Atacaman autiomaassa.
Aurinkokunnan ulko-osista saapunut pyrstötähti oli elokuun lopulla ja syyskuun alkupuoliskolla liian lähellä Aurinkoa näkyäkseen missään päin maapalloa. Nyt komeetasta on saatu havaintoja jo noin parin viikon ajalta.
"Tsuchinshan-ATLAS alkaa olla Etelä-Amerikan taivailla varsin vaikuttava näky, pyrstö on jo useita asteita pitkä", kertoo tähtiharrastaja Jari Saukkonen. Hän taltioi komeetan käyttämällä internetin yli etäobservatoriota.
"Sain napattua kuvan aamun sarastaessa Chilessä. Suomesta käsin Tsuchinshan-ATLAS on tällä hetkellä hyvin hankala havaita, sillä se on Aurinkoon nähden sivulla ja vain viitisen astetta sitä korkeammalla, mikä hukuttaa komeetan aamun kajoon", Saukkonen toteaa.
"Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa, lokakuun puolivälin jälkeen komeetta on ehtinyt kiertää Auringon toiselle puolelle ja sen pitäisi ilmestyä täältäkin nähtäväksi auringonlaskun jälkeen.”
Tsuchinshan-ATLAS ei ole koskaan aiemmin käynyt aurinkokunnan sisäosissa. Sen neitseellisessä ytimessä on runsaasti haihtuvia kaasuja, minkä vuoksi komeetan tulevaa kirkkautta on erityisen hankala ennustaa.
"Komeetta näyttää edelleen noudattavan aiempaa ennustettaan, eikä mitään hajoamista ole toistaiseksi näkynyt", kertoo Veikko Mäkelä Ursan asteroidit ja komeetat -ryhmästä.
Kirkkaushuippu on nyt arvioitu noin lokakuun 6. päivän kohdalle. Pyrstötähden ilmestyessä näkyviin Suomessa lokakuun 13. päivän tienoilla kirkkauden odotetaan olevan magnitudien 2-3 välillä.
"Mikäli ennusteen kirkkaus toteutuu, se tietäisi hyvin näkyvää komeettaa, mutta ei spektaakkelia paljain silmin koettuna. Eli arvaan nyt, että jos osaa katsoa oikeaan suuntaan, komeetta tulee näkymään helposti, ja kiikarilla vielä paremmin", Mäkelä arvioi.
Valokuvaajille pyrstötähdestä voi tulla pohjoisillakin leveysasteilla upea kohde.
Jari Saukkosen kuvat komeetasta Ursan Taivaanvahti-palvelussa