Komeetta Lulin (paikka merkitty keltaisella ympyrällä) on tällä hetkellä Skorpionin tähdistössä ja se on havaittavissa himmänä kiikarikohteena matalalla itätaivaalla juuri ennen Auringon nousua. Kohde liikkuu tammikuun aikana Vaa'an tähdistöön. Kuva Stellarium

Komeetta Lulin kirkastunee paljain silmin näkyväksi

Aurinkoa parhaillaan lähestyvä komeetta tulee kirkastumaan himmeästi paljain silmin näkyväksi. Nimikoodia C/2007 N3 (Lulin) kantava komeetta kirkastuu ennusteiden mukaan magnitudin 6 kirkkauteen tammikuun lopussa ja saavuttaa maksimikirkkautensa, noin magnitudin 4,5, helmikuun puolivälissä.

Lulin on hyvin eksentrisellä radalla eli se käy erittäin kaukana Auringosta kauimmaisessa pisteessään. Komeetan aiemmasta vierailusta aurinkokunnan sisäosissa on luultavasti kymmeniä tuhansia vuosia.

Komeetan löysivät Quanzhi Ye ja Chi Sheng Lin heinäkuussa 2007. Nimensä komeetta sai Lin työskentelypaikan, Taiwanissa sijaitsevan Lulinin observatorion mukaan.

Tällä hetkellä komeetan kirkkaus on noin magnitudia 7,5 ja se on matalalla itätaivaalla juuri ennen Auringon nousua. Havaintomahdollisuudet paranevat kevään mittaan.

Etsintäohjeet sekä lisää aiheesta seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2009. Komeetan tiedot myös Seiichi Yoshidan sivuilla (englanniksi). Komeetan etsinkartta löytyy puolestaan Heavens-above.com-sivustolta.

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto