Tulipallo loisti Etelä-Suomessa - mallinnuksessa avaruuskiviä Vaalimaan raja-alueelle

Lukuisat silminnäkijät todistivat tiistai-illan tulipalloa. Kappaleesta todennäköisesti selvisi pieniä meteoriitinpalasia lähinnä Venäjän puolelle Vaalimaan kohdalla.

Eilen kello 20.22 havaittiin Etelä-Suomessa kirkas tulipallo. Ursan Taivaanvahti-palveluun on tähän mennessä saapunut jo noin 100 havaintoa tapahtumasta.

Valoilmiö oli näkyvissä vajaan 7 sekunnin ajan. Vaikka suurin osa havainnoista on Uudeltamaalta, yksitttäisiä havaintoja oli tätä kirjoitettaessa Turusta, Tampereelta ja Jyväskylästä asti.

"Taivaanrannassa näkyi tulipallo. Kerkesimme nähdä sen muutaman sekunnin ajan. Väreinä siinä loisti punaisen ja oranssin sävyjä", kuvaili Taivaanvahdissa Enja Hyvönen, joka näki ilmiön Jyväskylästä.

Ursan tulipallotyöryhmän mallinnuksen perusteella avaruudesta tullut kappale lensi lännestä itään Kotkan ja Haminan ylitse kohti Vaalimaata.

Tulipallotyöryhmän Jaakko Visurin mukaan meteoroidin massa oli alkujaan noin neljäkiloinen. Pieni määrä meteoriitin palasia on luultavasti selvinnyt lennosta. Ne ovat ropisseet etupäässä Venäjän puolelle Vaalimaan raja-aseman lähistölle.

"Kyllä tämä on jotain pudottanut, mutta ei mitään kovin isoa", Visuri sanoo. "Parhaimmillaan mallinnus antaa 100-200-grammaisen meteoriitin Venäjän puolelle. Suomen puolelle on saattanut jäädä enintään parinkymmenen gramman kappaleita."

Tulipallotyöryhmän Harri Kiiskisen video ilmiöstä