Kirkas tulipallo leimahti Etelä-Suomen yllä lauantai-iltana

[Päivitetty 24.1. klo 10.27] Lauantai-iltana kello 20.12 Suomen yllä lensi tulipallo.  

Etelä-Suomessa ilmiö on ollut niin kirkas, että siihen liittynyt välähdys on erottunut pilvipeitteen läpi. Pilvisyys monin paikoin esti tai haittasi kappaleen lennon seuraamista.

Tulipallosta on saapunut useita satoja havaintoja Tampereen, Lahden, Porvoon, Helsingin ja Turun väliseltä alueelta. Yksittäisiä havaintoja on tehty Pohjois-Pohjanmaata myöten. Kaikkiaan havaintoja oli kertynyt sunnuntaiaamuun mennessä yli 300.

"Istuimme mieheni kanssa katsomassa tv:tä kun ikkunasta näkyi yhtäkkiä voimakas nopeasti putoava valkoinen tulipallo, jossa näkyi myös kipinöivä häntä", kuvailee Kaisa Riihinen Kangasalta. "Ilmiö oli niin voimakas, että jopa pelästyin, vaikka muutaman isonkin tähdenlennon olen nähnyt."

Suurin osa havaitsijoista raportoi valoilmiön näkyneen vain muutaman sekunnin ajan. Useat havaitsijat kertovat myös kuulleensa tulipallon jälkeen sen aiheuttaman äänen, joka tuli muutaman minuutin viiveellä.

"Ajoin autoa pilvisenä täysikuuyönä valaistulla tieosuudella. Taivas syttyi valoisaksi vihertävässä sävyssä noin 4 sekunnin ajaksi", kuvailee Sanni Turunen, joka näki ilmiön Askolasta. "Pysäytettyäni auton ja tultuani ulos kuulin ukkosen jyrinää muistuttavan noin 10 sekunnin pituisen äänen..."

Kappaleen lento on tallentunut yhteen Ursan tulipallotyöryhmän kameraan Oulussa, mutta näkyy kuvassa hyvin matalalla ja osin puiden takana. Pääkaupunkiseudulla kahdessa meteorikamerassa erottuu pilvipeitteen hetkellinen valaistuminen. 

David Vinotin autokameraan tallentui sinervä ja hetkellinen heijastus etäällä horisontissa Järvenpäässä (videon kohta 20.12.38). Ikävä kyllä myös Järvenpää oli pilvipeitteen alla.    

Havainnot tulipallosta Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä 

Voit raportoida oman havaintosi tulipallolomakkeella