Kilpailu eksoplaneettojen nimeämiseksi avattiin

Historian ensimmäinen kilpailu eksoplaneettojen nimeämiseksi on avattu. Kilpailun järjestää Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU, joka on tähtitieteen ylin taho.

Ehdotuksia ei hyväksytä yksittäisiltä ihmisiltä, vaan tähtitieteeseen liittyviltä yhdistyksiltä tai voittoa tavoittelemattomilta toimijoilta sekä kouluilta.

Kriteerit nimille ovat korkeintaan 16 kirjainta, suositus yksittäisestä sanasta, jollakin kielellä lausuttavissa oleva, ei ketään erityisesti loukkaava eikä liian läheisesti muuta tähtitieteellistä nimeä muistuttava.

Kieltolistalla ovat myös lemmikkien nimet, kaupalliset nimet, henkilöiden nimet liittyen politiikkaan, sotiin, uskontoihin tai keneenkään elävään henkilöön.

Kilpailun ensimmäisessä osassa yhteisöt voivat ehdottaa omia suosikkejaan 305 hyvin tunnetun eksoplaneetan joukosta nimettäviksi. Tämä vaihe loppuu 15. helmikuuta.

Sen jälkeen alkaa nimeämisvaihe, jossa nimiehdotuksia voi esittää 20-30 mukaan valitulle eksoplaneetalle. Jokainen äänestävä yhteisö voi ehdottaa perustelemaansa nimeä vain yhdelle planeetalle.

Äänestykseen ehdotusten kannatuksesta voivat osallistua yksityishenkilöt, jotka kannattavat yksittäistä nimiehdotusta. Lopulliset viralliset valinnat julkistetaan IAU:n kokouksessa Havaijilla elokuun alkupuoliskolla.

Aiheesta lisää IAU (englanniksi)