Kiikarikomeetta Lovejoy saapuu Suomen taivaille

Suomen taivaille nousee noin viikon kuluttua näkyviin lupaava kiikarikomeetta Lovejoy. 

Joulukuun viimeisinä päivinä pyrstötähti on vielä epäsuotuisan matalalla Orionin alapuolella Jäniksen tähdistössä, mutta tammikuun alkupuolella komeetta nousee nopeasti Orionin oikealta puolelta korkealle Härän tähdistöön. 

Pyrstötähti Lovejoy kirkastuu parhaillaan ja maailmalla sitä on jo havaittu runsaasti. Esimerkiksi brittiläinen tähtikuvaaja Damian Peach on onnistunut ottamaan siitä näyttäviä kuvia.

Komeetan löysi viime elokuussa australialaisen tähtiharrastaja Terry Lovejoy 20-senttisellä peilillä varustetulla kaukoputkellaan. Lovejoy on löytänyt yhteensä viisi nimeään kantavaa komeettaa. Tämä Lovejoy on koodiltaan C/2014 Q2.

"Komeetan tuoreimmat kirkkaushavainnot antavat magnitudiksi luokkaa 5,4-6,0 kuluneiden viiden päivän aikana", kertoo Veikko Mäkelä Ursasta. "Sitä ympäröivä koma-pilvi ei ole hirveän tiheä, joten sitä ei välttämättä pysty erottamaan paljain silmin."

Lovejoyn rata on 80 asteen kulmassa Maan ratatasoon nähden eli lähes kohtisuorassa sitä vastaan. Pyrstötähti nousee parhaillaan radallaan etelästä pohjoiseen.

Komeetta-asiantuntija Seiichi Yoshida ennustaa Lovejoyn kirkastuvan lähes magnitudiin 4 vuodenvaihteessa. Tämä tarkoittaisi, että hyvissä havainto-olosuhteissa sen voisi erottaa ututäplänä jopa paljain silmin. 

Käytännössä komeetta näkyy parhaiten kiikareilla ja valokuvaamalla. Vuodenvaihteen jälkeen kohteen kirkkaus alkaa laskea, mutta toisaalta täysikuu haittaa havaitsemista tammikuun alkupäivinä. Tammikuun puolivälissä Lovejoy on suotuisan korkealla ja Kuun haitta vähäisempi.