Keck-observatorio ja taiteilija luovat näkymiä eksoplaneetoille

Havaijilla sijaitseva Keck-observatorio on lyöttäytynyt yhteistyöhön taiteilija Adam Makarenkon kanssa eksoplaneettojen elävöittämisessä. Tavoitteena on julkaista kuukausittain observatorion hyväksymä taideteos eksoplaneetasta, joka on joko löydetty tai vahvistettu Keckin havainnoilla. 

Erikoista Makarenkon taiteessa on, ettei hän luo planeettoja sen koommin maalauksina kuin tietokoneen 3D-renderoinneillakaan. Makarenko valmistaa kuvauskohteensa omin käsin pienoismalleina ja kuvaa ne. 

Makarenkon taiteen monet parhaat esimerkit löytyvät hänen sivustoltaan.

Kuvassa yllä on Keck-yhteistyöprojektissa syntynyt kaasuekso Gliese 876b, joka on yli kaksi kertaa Jupiteria massiivisempi planeetta. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että sillä on lukuisia kuita aivan kuten aurinkokunnan kaasuplaneetoilla. Näkymä onkin valittu yhdeltä planeetan oletetuista kuista.

Gliese 876 on punainen kääpiötähti, joka sijaitsee vain 15 valovuoden etäisyydellä Auringosta ja sillä tiedetään olevan ainakin neljä planeettaa. Kaikki niistä kiertävät emotähteään lähempänä kuin Merkuriuksen rata Auringosta.

Keck-projektin tähän astisiin kuviin kuuluu myös Osiris-lempinimellä tunnettu höyrystymässä oleva eksoplaneetta HD 209458b. Se on kuuma jupiter, joka kiertää niin lähellä emotähteään, että sen päiväpuolen kaasukehä on noin 1 100 celsiusasteen lämpötilassa.

Aiheesta lisää Keck Observatory (englanniksi)