Kännykät saattavat soveltua radiotähtitieteen havaintoihin

Tutkijat ehdottavat, että harvinaisia nopeita radiopurkauksia voitaisiin etsiä kännykkäverkostolla. Toistaiseksi ilmiötyypin aiheuttajaa ei tunneta varmuudella. Suurempi havaintojen määrä voisi paljastaa sen.

"Läheltä tulevien nopeiden radiopurkausten etsintä antaisi mahdollisuuden kansalaistieteen tekemiseen ja auttaisi tutkijoita", kuvailee aiheesta tutkimuksen tehnyt Avi Loeb CfA:sta.

Vain muutamia millisekunteja pitkien purkausten taajuusalueet ovat samoja, joita käytetään kännyköissä ja langattomissa verkoissa. Oikeanlainen ohjelmistosovellus saattaisi kelvata purkausten havainnoimiseen. Kun purkauksia etsisivät tuhannet laitteet, niiden havainnot olisivat yhdessä tieteellisesti luotettavia.

Viimeisen vuosikymmenen aikana nopeita radiopurkauksia on huomattu suurilla radioteleskoopeilla alle kaksikymmentä kertaa. Vain yhden purkauksen lähde on pystytty paikallistamaan. Sen uskotaan sijaitsevan kolmen miljardin valovuoden päässä olevassa galaksissa.

Tutkijat arvelevat, että nopeita radiopurkauksia voi syntyä myös Linnunradassa. Purkaukset saattaisivat olla tarpeeksi voimakkaita, jotta ne olisivat havaittavissa kännykkäverkostolla.

Toistaiseksi on hyvin vaikea arvioida, miten usein kännyköillä havaittavia purkauksia tapahtuu. Tutkimuksen tekijät haarukoivat, että uusia lähteitä voisi syntyä Linnunradassa 30–1 500 vuoden välein. Lähde saattaisi kuitenkin olla jaksoittaisesti aktiivinen pidemmän aikaa.

Aiheesta lisää CfA (englanniksi)