Kaksi tulipalloa saman päivän aikana - aamuöinen päätyi Suomen ja Venäjän rajaseudulle

Torstaina aamuyöllä Kainuun valaisi vaikuttavan kirkas tähdenlento, josta todennäköisesti selvisi meteoriitteja itärajan tuntumaan. Suomen pommitus avaruudesta käsin jatkui illalla, kun Keski-Suomeen putosi tulipallo. 

Aamuöisen tulipallon rata kulki alustavan arvion mukaan lähellä Suomussalmea itä-koillisen suuntaan.

"Heräsin yöllä ja menin olohuoneeseen, missä aloin miettiä onko täysikuu, kun maisema oli kuin armeijan valoraketilla valaistu", kuvailee tulipallon loisteen Suomussalmella nähnyt havaitsija Taivaanvahdissa. "Sitten näin miten varjot alkoivat liikkua ja lopulta tuli taas pimeä." 

Jere Kröger todisti ilmiötä ajaessaan Kuopiosta pohjoiseen. "Ensin näkyi kirkas häntä, kunnes lopussa kauniin vihertävä välähdys tai räjähdys. Sen jälkeen palaset hiipuivat pois. Ääntä en kuullut autoa ajaessani! Upea kokemus!"

Myöhäisen aamuyön aikaan silminnäkijöitä on vähän liikkeellä, mutta silti Taivaanvahtiin on tänään saapunut useita kymmeniä havaintoja tapahtumasta.  

"Tämä olisi ollut kiva nähdä livenä. Kahdeksan sekunnin lento ja lopussa useampi voimakas väläys merkkinä hajoamisista. Kirkkain väläyksistä valaisi koko taivaan Kainuussa", kuvailee Jarmo Moilanen Ursan tulipallotyöryhmästä.

"Käyttäytyminen oli aika tyypillinen meteoriitteja pudottaville tulipalloille", Moilanen toteaa. "Ehkä yksi komeimmista tulipalloista viime vuosina Suomen alueella Inarin tulipallon lisäksi."

Toistaiseksi on epävarmaa kummalle puolelle rajaa meteoriitit päätyivät. Alustavissa mallinnuksissa oli mahdollista, että avaruuskivet päätyivät Venäjän puolelle lähelle Kostamusta. 

Tapahtumarikas päivä jatkui nyt illalla, kun kello 18.20 toinen kirkas tulipallo osui maapalloon Keski-Suomen paikkeilla. Lyhyessä ajassa Taivaanvahtiin on saapunut ilmiöstä yli 80 havaintoa.    

Alustavassa karkeassa mallinnuksessa kappale lensi Kyyjärven paikkeilla ja paloi miltei kokonaan ilmakehässä. Mahdollinen yksittäinen meteoriitti on liian pieni etsittäväksi. 

Havainnon tulipallosta voi raportoida Ursan taivaanvahtiin.