Suomen ensimmäiset revontulikuvat löytyivät

Heikki Nevanlinnan arkistovierailu tuotti yllätyksen. Kellarin kätköissä piilotteli kuvakokoelma, jonka otaksuttiin tuhoutuneen Lapin sodan aikana.

Vuonna 1944 Sodankylän väestö evakuoitiin Saksan armeijan lähestyessä. Myös Sodankylän observatorion keskeiset havaintolaitteet ja osa arkistosta vietiin turvaan, mutta kaikkea ei ehditty kuljettaa.

Vuosikymmenien ajan on luultu, että tuhoutumaan jäivät myös Suomen ensimmäiset revontulikuvat. Nyt kuvat ovat tulleet päivänvaloon sattuman ja hyvän muistin ansiosta.

"Syyskuun 1. päivänä Sodankylän geofysiikan observatorio juhlisi 110-vuotispäiviään. Laitoksen entinen johtaja Esa Turunen oli pyytänyt minua etsimään jotain historiallista aineistoa tapahtumaan", kirjoittaa geofysiikan dosentti Heikki Nevanlinna uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2023.

"Minulla oli mielikuva, että olin nähnyt joskus 1990-luvun taitteessa Christian Sucksdorffin työhuoneen kirjahyllyssä ison kansion, jonka selkämyksessä oli lukenut jotain revontulikuviin viittaavaa."

Christian Sucksdorffin isä Eyvind Sucksdorff oli toiminut Sodankylän observatorion johtajana sen evakuoinnin aikana. Etsintöjen myötä Nevanlinna onnistui lopulta löytämään muistamansa kansion.

"Kansion sisältä paljastui pikkuruisia mustavalkoisia vedoksia revontulikuvista. Vilkaisin ensimmäisen kuvan alle kirjoitettua päivämäärää. Se oli 18. marraskuuta 1927."

"Sillä hetkellä tajusin, että edessäni oli juuri niitä kuvia, joiden oli ajateltu peruuttamattomasti hävinneen Lapin sodan tuhoissa."

Heikki Nevanlinnan artikkeli Suomen ensimmäisten revontulikuvien löytymisestä julkaistiin tänään ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2023.