Avaruusromun putoaminen näyttäytyi Keski-Euroopassa komeettamaisena, hajoavana kohteena. Kuvat YouTube

Jouluaaton yllätys Keski-Euroopassa - venäläistä avaruusromua putosi taivaalla

Jouluaattona kello 18.25 Keski-Euroopassa koettiin näyttävä ja harvinainen valoilmiö.

Kyse oli venäläisen avaruusromun putoamisesta ilmakehään. Tapahtuma nähtiin ainakin Saksasta, Alankomaista, Belgiasta, Ranskasta ja Sveitsistä käsin.

Putoaminen sattui poikkeuksellisen tiheään asutulla seudulla ja sopivasti iltahämärän aikaan, jolloin ihmisiä oli paljon liikkeellä. Tämä toi ilmiölle arviolta vähintäänkin kymmeniä tuhansia silminnäkijöitä.

Raketti-ilmiö toi monelle havaitsijalle mieleen taivaalla nopeasti liikkuvan komeetan. Romun keskuskappaleesta irtosi lennon aikana pienempiä palasia. "Kohde kirkastui välillä ja muuttui sitten sumeaksi kasvattaen noin 8 astetta pitkän pyrstön", kertoi Carl Johannink Saksan Gronausta.

Tulipallomaisen kohteen alkuperä selvisi pian. Kyseessä oli ylin vaihe Sojuz-raketista, joka laukaistiin Baikonurista keskiviikkona. Juuri tällä kantoraketilla laukaistu alus toi kolme miehistön jäsentä Kansainväliselle avaruusasemalle perjantaina.

Avaruusjärjestöjen viranomaiset olivat tietoisia avaruusromun putoamisriskistä, mutta tarkkaa putoamispaikkaa ja -aikaa oli mahdoton tietää etukäteen. Kohteen reitti kulki muun muassa Ranskan ja Saksan yllä.

Toistaiseksi ei ole tietoa, päätyikö osa avaruusromusta maanpinnalle asti.

Videoita putoamisesta YouTubessa: Lähempää lentoradasta ja Kauempaa lentoradasta.

Aiheesta lisää SatTrackCam-blogissa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto