ISON yllätti tutkijat selviytymällä sittenkin

Komeetta ISON löi ällikällä tutkijat selviytymällä Auringon ohituksesta. Tutkijat lähes kaikkialla maailmassa ehtivät jo todeta komeetan ytimen hajonneen. Osa ytimestä selviytyi kuitenkin ohituksesta ja alkoi muodostaa pyrstöä uudelleen.

"Tehtyään vaikutuksen keskiviikkona ISON himmeni dramaattisesti torstaille ja näyttäytyi SOHO-luotaimen kuvissa vailla ydintä", tiivistää ISONcampaign.org-sivuston ylläpitäjä Karl Battams <link http: www.isoncampaign.org karl schroedingers-comet>blogissaan. "Syöksyessään kohti Auringon pintaa se jätti näyttäytymättä SDO-luotaimen kuvissa ja ymmärrettävästi päättelimme sen tuhoutuneen ja kohdanneen tulisen loppunsa. Paitsi, että niin ei käynyt..."

Esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestö otsikoi sivunsa "Komeetta ISON - himmennyt loisto" ja avaruusjärjestön Twitter-tililläkin komeetta <link https: twitter.com esa status>todettiin menetetyksi. Myös Nasan sivuilla tutkija Dean Pesnell <link http: www.nasa.gov content goddard comet-ison-fizzles-as-it-rounds-the-sun index.html>kommentoi uskovansa komeetan hajoneen ja haihtuneen ennen kuin se kohtasi ratansa Aurinkoa lähinnä olevan pisteen.

Kun osa komeetasta jatkoi matkaansa vielä ohituksen jälkeen, tulkitsivat useimmat kyseessä olevan enää kiviset rippeet ytimestä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että komeetta on alkanut muodostaa pyrstöä uudelleen, joskin alkuperäistä paljon himmeämpänä.

"Matthew Knight ja minä olemme nähneet kirjaimellisesti useita tuhansia auringonhipojakomeettoja, mutta emme ole milloinkaan havainneet yhdenkään niistä käyttäytyvän kuin ISON", Battams <link https: twitter.com sungrazercomets status>kommentoi tapahtumaa.

Selviämisestä huolimatta komeetasta ei todennäköisesti tule enää ohituksensa jälkeen toivotun kaltaista upeaa näkyä taivaalle. Se saattaa kuitenkin olla erotettavissa, mutta tarkkaa ennustetta ei voi tässä vaiheessa antaa.